onsdag 14 januari 2009

Intressant statistik vad gäller olika länders befolkningsökning

För lite drygt 100 år sedan hade Sverige, Holland och Egypten lika stora befolkningar: 5 miljoner.
Idag har vår befolkning inte ens fördubblats, och då har vi ändå fått extra tillökning av 1 miljon invandrare från världens alla hörn. Hollands befolkning har tredubblats, även där med hjälp av ett stort antal invandrare (känner inte till de exakta siffrorna). När det sedan gäller Egypten, och det är nu det blir riktigt intressant, så har man idag nära 80 miljoner invånare! Jag säger det igen: åttio miljoner invånare!

Den naturliga frågan blir nu hur kan det komma sig att ett fattigt afrikanskt land har ökat sin befolking på ett sådant explosionsartat vis? Saken blir än mer underlig när man inser hur litet landet är. Visserligen så är Egypten dubbelt så stort som Sverige, men som vi alla vet så är 95 procent av landet obeboeligt, åtminstone för annat än beduiner. Egypten har under hela sin existens haft en befolking på runt 2-3 miljoner, om ens det, så vad betyder dagens stora invånarantal? Ingen vet? Samma befolkningsökning pågår som vi alla känner till i världens övriga fattiga länder, vilket då tyvärr medför att deras prekära ekonomiska situation kommer att förbli prekär.

För att nu återgå till Sverige, så kan man fråga sig varför inte även vi har en befolkning på 80 miljoner. Vi bor i ett land som har resurser nog för att kunna ta hand om dem, men trots det förblir antalet hemma hos oss lågt. Att det är en gåta är inget annat än ett "understatement".

Inga kommentarer: