söndag 23 november 2008

Vilken är din grundidé?

Grundidé betyder ... ja, vad då? Innehållet i ett inlägg är i stort sett detsamma hela tiden när det kommer från en och samma person; vad det rör sig om är för det mesta enbart omskrivningar av samma originaltanke som författaren vill driva. Vi kan kalla denna tanke för författarens grundidé, det som han i grund och botten är och som även är det filter som allt han skriver filtreras igenom. Allting en människa gör färgas av denna grundidé eller originaltanke.

Många av oss kan direkt känna igen en person enbart på dennes sätt att skriva. Alla bokförläggare känner tex igen sina adepter efter att bara ha läst ett par rader av ett nytt manus. Och det spelar ingen roll hur mycket en författare försöker att dölja sin identitet från de som känner honom; som bäst kan han kanske klara sig en hel sida innan han slutligen blir avslöjad - och då har han verkligen ansträngt sig i att försöka vara anonym. Grundidén lyser alltid igenom till slut. Vi hittar då författaren naken och ren: precis som han är.

Precis som det förr eller senare blir små öppningar i ett molntäcke, där solen kan titta fram, så kan man inte hindra sin egen inre lysande sol från att skina igenom - åtminstone inte hur länge som helst? Någon sa att man måste skingra alla moln från ens inre himmel innan man kan bli en stor författare. Att bli en fullkomlig författare blir man först då ens grundidé skiner igenom i varje ord av varje mening. Ett tungt konstaterande för alla oss dödliga detta naturligtvis är, men insikten av ens egna tillkorta-kommanden är, sägs det, första steget mot perfektion. Och då jag hittar mängder med fel i varenda en av mina meningar så kan det kanske betyda att jag är på väg?

Inga kommentarer: