onsdag 26 november 2008

Bibelstudie: Noa (del 2)

God morgon. Jag har just tittat lite i berättelsen om Noa igen, och enligt min lilla överslagsräkning verkar det - om man följer texten ordagrant - att den måste ha utspelat sig för bortåt 10000 år sedan, då ättlingarna till Noa grundade den mytomspunna staden Nineve någon gång vid den tiden. Men det stora "olösliga" problemet kvarstår: hur fick man in alla djuren i Arken? Vi känner till måtten på båten, och under inga omständigheter kan alla dessa djur - som elefanter och lejon - ha fått plats där inne. Och hur löste man problemet med mat, vatten, och sjukdomar - man seglade ju omkring på havet i ett helt år? Idag däremot så hade det varit världens enklaste sak att bygga en Ark och få med sig allt levande - med DNA teknik!

Kan det vara svaret? DNA? Om vi leker med tanken att Noa hade tillgång till sådan teknik, så måste det betyda att den värld han levde i måste ha varit lik ....... vår egen, världen vi lever i idag! Men kan det verkligen vara möjligt. Om vi tänker vidare så inser vi snart att det mycket väl är möjligt. På mindre än femhundra år så har vår civilisation "utvecklats" från vad som närmast kan betecknas som stenåldern till den högteknologiska värld vi lever idag. Den teknologiska utvecklingen går nu så rasande fort att man häpnar. Ingenting tycks längre vara omöjligt. Så visst är det absolut plausibelt att man kan ha haft liknande civilisationer tidigare.

Min lilla utmaning tog mig således i en helt oväntad riktning. Men faktum kvarstår, Noas berättelse är inte helt ologisk. Som forskare måste vi vara öppna för alla möjligheter, och Bibeln är än idag ett av våra historikers allra viktigaste redskap. Men det kan även finnas en annan innebörd i Noas berättelse; det kan handla om symbolik. Det kan vara en symbolisk skildring av en människas religiösa utveckling mot självförverkligande? Men att reda ut vad allt det i så fall skulle innebära är en helt annan historia. Huvudproblemet med Bibeln är och förblir hur man ska tolka vissa av nyckelorden, och så länge som vi inte vet det kan vi inte heller säkert avgöra innebörden av berättelserna. Nej, nu får det räcka för idag.

Inga kommentarer: