torsdag 11 december 2008

Ett annat intressant uttalande

Efter att ha återläst uttalandet i mitt förr-förra inlägg så tänkte jag att det kunde vara på sin plats att posera en annan fråga till läsarna: Är vi för godtrogna? Litar vi kanske för mycket på de vilka vi egentligen borde misstro? Har vi kanske glömt bort ett annat gammalt uttalande, som de här berömda orden från John Dalberg-Acton: "Power tends to corrupt; absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men".

Ord och inga visor detta uttalande är. Så vad betyder dessa ord i sammanhanget? Det är som vi förstår en svår och olustig frågeställning, men om det som Lord Acton säger är sant, så borde vi definitivt ifrågasätta vartenda ord som personer i maktpositioner säger, och när det gäller politiker så måste vi i så fall utgå från att de far med osanning? Visst låter det illa, men inte kan det väl vara på det viset? Svaret är så klart att vi inte vet hur illa det är. Kanske är allt frid och fröjd, eller så är det långt mycket värre än vi kan föreställa oss, men eftersom vi inte med säkerhet kan avgöra hur läget egentligen är så gör vi klokt i att vara öppna i frågan?

Om vi sedan, för att göra problematiken än "intressantare", går tillbaka till Hitlers teorier vad gäller små och stora lögner så ........
Nej ... låt oss inte gå dit idag; det blir för hemskt, speciellt som det bara är lite drygt en vecka kvar till jul:)

Inga kommentarer: